Tipy na luxusné recepty za za pár korún
Kulinársku show Luxus za pár korún môžete sledovať od pondelka 16. mája každý pracovný deň o 20:50 na televíznej stanici TV Paprika. Dovtedy sa môžete inšpirovať niektorým z Jirkových receptov, o ktoré sa s nami podelil.
Chlpaté knedličky so slivkovým lekvárom a tvarohom predstavujú dokonalú harmóniu medzi slaným a sladkým pokrmom. O pôvode chlpatých knedličiek sa vedú spory, jedni tvrdia, že pochádzajú z Čiech, podľa iných sú z Horného Rakúska. V každom prípade svoj názov získali podľa menšej vrstvy vyzrážaného škrobu, ktorý sa tvorí na ich povrchu a pripomína chĺpky. Základ knedličiek tvoria zemiaky, všestranne využiteľná surovina, v tomto recepte vyladená omáčkou zo slivkového lekváru.
Suroviny:
- 300 g zemiakov
- Slivkový lekvár
- Múčkový cukor (na posypanie)
- Krupica (podľa potreby a konzistencie cesta)
- 100 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- Rum
- Tvrdý tvaroh
- Maslo (na poliatie)
Postup prípravy:
Polovicu zemiakov uvaríme v šupke a po vychladnutí spoločne s druhou, surovou polovicou zemiakov nastrúhame najemno. Surové zemiaky by mali byť vyžmýkané. Do takto pripravených zemiakov vmiešame vajce s múkou a vytvoríme kompaktné cesto, z ktorého vytvárame väčšie guličky. Knedličky varíme v jemne osolenej vode približne 5-6 minút. Omáčku pripravíme vymiešaním lekváru a rumu, ktoré spoločne prehrejeme. Pri servírovaní knedličiek najprv prelejeme rozpusteným maslom, posypeme múčkovým cukrom, prelejeme omáčkou z lekváru a nakoniec posypeme tvarohom.
Ak dávate prednosť medzinárodnej kuchyni, skúste „Niečo ako Minestrone”. Ide o tradičnú hustú taliansku polievku plnú zeleniny, ktorá je veľmi chutná a zdravá. Jej súčasťou bývajú cestoviny alebo ryža, svojou hutnosťou sa vyrovná samostatnému pokrmu. Podľa Talianov ide o najlepšiu polievku na svete, tak posúďte sami.
Suroviny:
- 100 g ružičkového kelu
- 100 g kapusty
- 1 ks koreňovej zeleniny (petržlen, zeler, mrkva)
- Divoké korenie (čierne korenie, nové korenie, bobkový list)
- 300 g paradajkového pretlaku
- 1 pretlak
- cestoviny
- Olej
- Vývar/voda
- Bazalka, tymian, rozmarín, cesnak
- Cibuľa
Postup prípravy:
Najprv si v osolenej vode uvaríme cestoviny, ktoré scedíme a dáme bokom. Na oleji orestujeme cibuľku, cesnak, zemiaky a následne pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu. Po chvíli pridáme divoké korenie a paradajkový pretlak, prilejeme vodu a necháme povariť. Približne po 10 minútach vlejeme paradajkové pyré, dochutíme a ešte pár minút povaríme. Polievku môžeme servírovať s vopred uvarenými drobnými cestovinami.
Ak nie ste na sladké, skúste si upiecť „Buchty z kysnutého cesta so zmesou z mletého mäsa”. Touto dobrotou ľahko nahradíte aj hlavný chod a zamilujete sa na prvé zahryznutie. Šťavnaté mäso snúbiace sa s chuťou korenia a zapečené v chrumkavom ceste poteší každého gurmána.
Suroviny:
- 300 g mletého mäsa mix
- Slanina
- cesnak, cibuľa
- paradajkový pretlak
- Cukor
- Korenie (soľ, čierne korenie, paprika, chilli, sušený petržlen, sušený cesnak, sušená cibuľa)
- 200 g hladkej múky
- 20 g droždia
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
Postup prípravy:
Najprv si pripravíme kvások z droždia, vlažného mlieka, cukru a trochu múky. Následne ho prilejeme k zvyšnej múke a oleju a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nakysnúť. Počas kysnutia pripravíme mäsovú zmes. Mleté mäso ochutíme a orestujeme na cibuľke, cesnaku a slanine. Pridáme pretlak, premiešame, aby sa zmes dobre spojila a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie kúsky a z každého vypracujeme kornútik, ktorý plníme mäsovou zmesou. Pečieme asi 30 minút na 190 °C. Buchty je možné podávať teplé aj studené.
Komentáre